ZomerJazzFietsTour 2021 Limited Edition

Kom op zaterdag 28 augustus weer genieten van toonaangevende Nederlandse impro-jazz in het Reitdiepdal! Fiets langs middeleeuwse kerkjes of boerenschuren en laat je verrassen door de muziek en het landschap.

Na een jaar gedwongen pauze gaat de ZomerJazzFietsTour dit jaar door! In dit overgangsjaar naar normaal zijn er drie vaste fietsroutes door het Middag Humsterland en het Hogeland en zijn er starttijden van de concerten in kerken, schuren of andere bijzondere plekken.

Voor de liefhebbers is er een ZJFT-diner te reserveren bij een restaurant aan het slot van de route. Wees er snel bij, want ook het aantal kaarten is gelimiteerd. Kijk op de site

Museum Wierdenland opent met Hou(t) van Bomen!

Museum Wierdenland in Ezinge opent onze ogen met een tentoonstelling op bomen en hout in het terpen- en wierdenland

Voor de aanleg van de dijken, liep het land in de winter regelmatig onder water. Op de wierden groeiden slechts enkele boomsoorten, zoals hazelaar en vlier. Toch kent het wierdengebied behoorlijk veel archeologische vondsten van hout, zoals schalen, wagenwielen en waterputten.

Er wordt getoond hoe hout uit de regio nu wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van klompen, houtsnijwerk, meubels en kunst. En er is werk te zien van kunstenaars en ambachtslieden uit de regio: Matthijs Röling, Melle Koot, Jos Mulders, Tico Top, Henk Helmantel en Inka Markowski.

Museum Wierdenland opent met Hou(t) van Bomen!

Fietsroute Wierdenland

De fiestroute Wierdenland gaat door het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Middag-Humsterland in Groningen. Je fietst door ongerept boerenland. Onderweg passeer je schilderachtige dorpen waar het goed toeven is.

Dit gebied is vanouds blootgesteld aan de grillen van de zee. Om permanente vestiging mogelijk te maken, begonnen de mensen hun woonplekken op te hogen. Daarvoor gebruikten ze grasplaggen, klei en mest.

Zo ontstonden er woonheuvels, de wierden. Je komt er een aantal tegen, waaronder die van Fransum, Niehove en Ezinge. Vanaf de 11de eeuw hielden dijken het water op afstand. Om binnen de dijken droge voeten te houden bouwden de mensen zijlen en gemalen. Deze kom je onderweg tegen.

Bij knooppunt 66 vind je ons gastenverblijf.

REITDIEPVEER VAART WEER VANAF 1 MEI

Op een kleine 3 kilometer van De Kastanje vind je de opstapsteiger van het Reitdiepveer. Het Reitdiepveer is een kleine veerboot die wandelaars en fietsers overzet over het Reitdiep, de scheidslijn tussen Middag-Humsterland en het Hooge Land.

De veerboot vaart tussen de oude sluizen van Aduarderzijl en Schaphalsterzijl v.v., een tochtje van een kwartier. De overtocht kost € 2,50 per persoon en een retourtje € 4,00.

Voor meer informatie over dienstregeling en voorwaarden zie: https://www.reitdiepveer.nl/prijzen-en-vaartijden/

IN HET SPOOR VAN DE PLOEG

Er is een nieuwe website waar e-bike-routes zijn te vinden, die je door het Groninger landschap leiden dat door het kunstenaarscollectief “De Ploeg” veelvuldig is vastgelegd.

Het werk van de Ploegkunstenaars is kleurrijk, net als het Groninger landschap. Met het rood van boerderijen en borgen, het geel van wuivend graan en het blauw van de lucht en het water. Je komt langs plekken die de Ploegschilders inspireerden en dierbaar waren en komt van alles over de Ploegers te weten.

Voor meer informatie: https://www.inhetspoorvandeploeg.nl/e-bikeroute/route-2/

LOOP HET GRONINGER BORGENPAD

De lange afstandswandeling Groninger Borgenpad is verdeeld in 20 etappes van gemiddeld 12 kilometer. De wandeling gaat langs alle borgen, enkele borgterreinen van verdwenen borgen en langs kerken die nauw verbonden waren met de borgen. In de routebeschrijving worden deze bezienswaardigheden aangestipt en wordt voor meer informatie verwezen naar de website onder de knoppen “Verhalen” en “Verdieping”.

Etappe 4 start in Den Ham bij de Piloersemaborg, voert langs de Allersmaborg en brengt je bij De Kastanje in Ezinge; vanuit Ezinge start etappe 5, die je langs de Borg Verhildersum voert en eindigt in Leens. Andersom lopen kan natuurlijk ook.

Wij zorgen voor een aangenaam verblijf tussen de twee etappes.

Voor de routebeschrijvingen: https://groningerborgenpad.nl/borgenkaart/

Routekaart-Den-Ham-Ezinge


routekaart Ezinge-Leens