Kloeke kerken van De Ploeg

Tot eind mei is deze tentoonstelling te zien in Museum Wierdenland in Ezinge.

Fier, kordaat en haast heroïsch staan ze verspreid als bakens in het Groninger landschap. Vaak prijken ze bovenop een wierde, zoals in Ezinge. Het gaat hier natuurlijk om al de kerken die Groningen rijk is. Kloeke kerken welteverstaan. Museum Wierdenland zet met deze tentoonstelling de Groninger kerken in de schijnwerpers.

Er is werk te bewonderen van Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Jordens, Jan Altink, Jannes de Vries. 5

 Jannes de Vries, Kerkje Oostum, 1935
Jannes de Vries, Kerkje Oostum, 1935

Voor veel leden van de indertijd nog jonge Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg waren de kerken in hun provincie een geliefd onderwerp. Ontdek de kloeke Groninger kerken door de ogen van kunstenaars als Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jannes de Vries en andere vroege Ploegleden. Het grootste gedeelte van de schilderijen, tekeningen en grafiek die te zien zijn, is nog nooit eerder museaal getoond.

Meer info: https://www.wierdenland.nl/kloeke_kerken.html

Oogstrelend gezichtsbedrog…binnen kijken bij Matthijs Röling

Onze beroemde overbuurman Matthijs Röling wordt dit jaar 80. Museum Wierdenland zet daarom zijn werk in het zonnetje met de tentoonstelling ‘Binnen kijken bij Matthijs Röling’ . In een tijd dat velen abstract gingen werken, bleef Röling juist bewust op het figuratieve pad. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, waarbij hij zich liet inspireren door de Italiaanse Renaissance. Niet voor niets wordt Röling ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd.

Het thema is ‘binnen’, met schilderijen van onder meer interieurs, stillevens en portretten die een persoonlijk kijkje bij iemand binnen geven. Even kijken: Museum Wierdenland

Met een dorpsgids op pad

Winsum – op 10 kilometer van Ezinge – is in 2020 verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Er zijn 25 enthousiaste vrijwiligers die uit liefde voor hun dorp je graag  rondleiden.

Te voet mis je niets en heb je de tijd om naar alle verhalen te luisteren. Met 59 rijksmonumenten en 4 gemeentelijke monumenten is er genoeg te zien en te vertellen.

Er zijn huizen en gebouwen in alle stijlen en uit alle tijden: historische hereboerderijen, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows en zelfs nog een kleine oude synagoge.

Bijna 750 jaar geleden is er een groot klooster in Winsum gebouwd door de Dominicanen blijkt uit oude documenten. Van dit klooster is niets meer terug te vinden en waar het precies heeft gestaan blijft een raadsel.

Het dorp kent een hoofdstraat met statige panden, maar ook knusse straatjes, leuke doorkijkjes en steegjes met oude arbeidershuisjes. Midden door het dorp slingert het Winsumerdiep.

Reserveren kun je via dit formulier.

Urban Walk Groningen

Op zondag 22 mei 2022 vindt de Urban Walk Groningen plaats. Een unieke stadswandeling langs en door de highlights en onontdekte plekken van de Martinistad. Deelnemers kunnen kiezen uit een parcours van 11 of 18 km.

De Urban Walk Groningen biedt de deelnemers een uniek parcours van 11 of 18 kilometer dat ze door en langs een tal van bekende locaties en onontdekte parels leidt. Zo bezoek je tijdens deze wandeling onder andere het Paviljoen Aanpak Ring Zuid, de Groninger Archieven en Knol’s Koek. De liefhebbers van architectuur kunnen het hoofdkantoor van de Nederlandse Gasunie en het Provinciehuis van dichtbij bewonderen.

De meer dan 20 hoogtepunten en diverse parken worden toegelicht in een audiotour. Dit alles gecombineerd met leuke (muziek)acts maakt het deelnemen aan de Urban Walk Groningen tot een onvergetelijke dag! Onderweg is er goede verzorging met een gezellige koffiestop. Na de inspanning worden alle wandelaars beloond met een welverdiende unieke herinnering. De start en finish bevinden zich in het Stadspark. 

https://www.urbanwalkgroningen.nl/inschrijven/

Kiek! Opgraving in beeld

1932-186

Het Museum Wierdenland vind je op 100 meter van De Kastanje. Het toont in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen een selectie van meer dan 500 foto’s van de opgraving in de wierde van Ezinge (1923-1934) onder leiding van archeoloog Albert van Giffen.

Het is niet bij foto’s alleen gebleven. Kort geleden ontdekte men bij de universiteit een filmpje van de opgraving. Met dit bewegend beeld, gemaakt rond 1932, heeft Museum Wierdenland de primeur. Er zijn geen andere filmopnames bekend. Het is sowieso erg bijzonder dat een opgraving uit die tijd op film staat.

Laat je verrassen. Ze zijn tot 19 juni te bewonderen.

ZomerJazzFietsTour 2021 Limited Edition

Kom op zaterdag 28 augustus weer genieten van toonaangevende Nederlandse impro-jazz in het Reitdiepdal! Fiets langs middeleeuwse kerkjes of boerenschuren en laat je verrassen door de muziek en het landschap.

Na een jaar gedwongen pauze gaat de ZomerJazzFietsTour dit jaar door! In dit overgangsjaar naar normaal zijn er drie vaste fietsroutes door het Middag Humsterland en het Hogeland en zijn er starttijden van de concerten in kerken, schuren of andere bijzondere plekken.

Voor de liefhebbers is er een ZJFT-diner te reserveren bij een restaurant aan het slot van de route. Wees er snel bij, want ook het aantal kaarten is gelimiteerd. Kijk op de site

Museum Wierdenland opent met Hou(t) van Bomen!

Museum Wierdenland in Ezinge opent onze ogen met een tentoonstelling op bomen en hout in het terpen- en wierdenland

Voor de aanleg van de dijken, liep het land in de winter regelmatig onder water. Op de wierden groeiden slechts enkele boomsoorten, zoals hazelaar en vlier. Toch kent het wierdengebied behoorlijk veel archeologische vondsten van hout, zoals schalen, wagenwielen en waterputten.

Er wordt getoond hoe hout uit de regio nu wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van klompen, houtsnijwerk, meubels en kunst. En er is werk te zien van kunstenaars en ambachtslieden uit de regio: Matthijs Röling, Melle Koot, Jos Mulders, Tico Top, Henk Helmantel en Inka Markowski.

Museum Wierdenland opent met Hou(t) van Bomen!

Fietsroute Wierdenland

De fiestroute Wierdenland gaat door het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Middag-Humsterland in Groningen. Je fietst door ongerept boerenland. Onderweg passeer je schilderachtige dorpen waar het goed toeven is.

Dit gebied is vanouds blootgesteld aan de grillen van de zee. Om permanente vestiging mogelijk te maken, begonnen de mensen hun woonplekken op te hogen. Daarvoor gebruikten ze grasplaggen, klei en mest.

Zo ontstonden er woonheuvels, de wierden. Je komt er een aantal tegen, waaronder die van Fransum, Niehove en Ezinge. Vanaf de 11de eeuw hielden dijken het water op afstand. Om binnen de dijken droge voeten te houden bouwden de mensen zijlen en gemalen. Deze kom je onderweg tegen.

Bij knooppunt 66 vind je ons gastenverblijf.

REITDIEPVEER VAART WEER VANAF 1 MEI

Op een kleine 3 kilometer van De Kastanje vind je de opstapsteiger van het Reitdiepveer. Het Reitdiepveer is een kleine veerboot die wandelaars en fietsers overzet over het Reitdiep, de scheidslijn tussen Middag-Humsterland en het Hooge Land.

De veerboot vaart tussen de oude sluizen van Aduarderzijl en Schaphalsterzijl v.v., een tochtje van een kwartier. De overtocht kost € 2,50 per persoon en een retourtje € 4,00.

Voor meer informatie over dienstregeling en voorwaarden zie: https://www.reitdiepveer.nl/prijzen-en-vaartijden/

IN HET SPOOR VAN DE PLOEG

Er is een nieuwe website waar e-bike-routes zijn te vinden, die je door het Groninger landschap leiden dat door het kunstenaarscollectief “De Ploeg” veelvuldig is vastgelegd.

Het werk van de Ploegkunstenaars is kleurrijk, net als het Groninger landschap. Met het rood van boerderijen en borgen, het geel van wuivend graan en het blauw van de lucht en het water. Je komt langs plekken die de Ploegschilders inspireerden en dierbaar waren en komt van alles over de Ploegers te weten.

Voor meer informatie: https://www.inhetspoorvandeploeg.nl/e-bikeroute/route-2/